Grundejerforeningen Ammendrup Park i Helsinge har fået en hjertestarter som skal give tryghed i hele området

Foto: GF Ammendrup Park. Hjertestarteren er placeret uden for Ammendrup Park 268 ved parkeringspladsen.
dato

Når et hjertestop indtræffer, kan hurtig hjælp betyde forskellen på liv og død. Grundejerforeningen Ammendrup Park har derfor taget initiativ til at få hængt en hjertestarter op, som er placeret uden for Ammendrup Park 268. Hjertestarteren, der er doneret af TrygFonden, er tilgængelig for alle i området hele døgnet og kan ses på hjertestarter.dk.

En hurtig indsats er altafgørende, når der sker et hjertestop, og for hvert sekund der går, falder chancen for at overleve. Hvis ingen træder til med genoplivning inden ambulancens ankomst, så overlever 6 ud af 100.

Men hvis der bliver trådt til med hjertelungeredning inden ambulancens ankomst, så overlever 14 ud af 100. Og gives der også stød med en hjertestarter inden ambulancens ankomst, overlever 30 ud af 100.

Derfor søgte Grundejerforeningen Ammendrup Park TrygFonden om en hjertestarter, og med den fulgte et kursus, i livreddende førstehjælp og brug af hjertestarteren. 

- Det er rart at vide, at der er hurtig hjælp, hvis der skulle ske et hjertestop i vores forening eller i området omkring. Langt de fleste hjertestop sker i boligområder, og derfor er det vigtigt, at hjertestarterne er placeret i nærheden.

- Vi håber aldrig, at vi får brug for hjertestarteren, men det giver tryghed at vide, at den hænger der. Jeg håber, at vi kan være med til at inspirere andre foreninger til at hænge hjertestartere op, siger Mette Sloth Jensen, bestyrelsesmedlem i GF Ammendrup Park.

Omkring 5.000 personer falder om med hjertestop uden for hospital hvert år i Danmark. Det svarer til knap 13 personer om dagen. Ved 80 pct. af hjertestoppene i 2022 trådte vidner til med livreddende førstehjælp, og 699 personer overlevede hjertestoppet, hvilket svarer til 14 pct.

- Vi er meget glade for, at grundejerforeningen har taget initiativ til at få en hjertestarter hængt op. Vi ved, at den mest effektive behandling mod hjertestop er et elektrisk stød til hjertet, og jo flere hjertestartere, der er tilgængelige hele døgnet rundt om i landet, jo større er chancen for, at der er en i nærheden, hvis uheldet er ude, og en person pludselig falder om med hjertestop.

- Derfor er det vigtigt at udbrede kendskabet til, hvor hjertestarterne hænger, og hvordan man bruger dem, siger Grethe Thomas, projektchef i TrygFonden.

Hjertestarteren fortæller, hvad du skal gøre
Når en hjertestarter tændes, guider en stemme brugeren gennem alle trin, og der afgives kun stød, hvis hjertet ikke slår korrekt. Man behøver dermed ikke forhåndskendskab til hjertestarteren. 

Find den nærmeste hjertestarter
Se, hvor den nærmeste hjertestarter er placeret på www.hjertestarter.dk eller via appen ”TrygFonden Hjertestart”.

Kilde: GF Ammendrup Park
Denne artikel er udarbejdet af 3. part. Indholdet er hverken sponsoreret eller betalt. De holdninger, der måtte fremgå, repræsenterer ikke redaktionen.