Nu åbner Varmepumpepuljen 2024: Tjek, hvor du kan få tilskud i Helsinge

Ligger din bolig inden for det mørkegrønne eller grønt skraverede felt, er der fjernvarme eller planer om det i området, og puljen kan derfor ikke søges. Er boligen derimod i det gule, grønne eller lilla skraverede område, kan puljen søges. Foto: PR.
dato

Energistyrelsen har netop åbnet for en ny pulje med tilskud til varmepumpe. Men hvorvidt man kan søge puljen, afhænger af fjernvarmeforholdet på adressen. Lokal ekspert fra Helsinge giver sine bedste råd. 

Varmepumpepuljen i 2024 er netop åbnet for ansøgninger, og i år kan der søges om op til 27.000 per husstand. Det kræver dog, at boligen, der søges varmepumpetilskud til, ikke befinder sig i et område, hvor der er indlagt fjernvarme eller er planer om det – og i Gribskov Kommune varierer det fra den ene matrikel til den anden.

Fjernvarme eller ej
Førend varmepumpepuljen kan søges, skal man undersøge, om man bor i et område, hvor der er lagt ud til fjernvarme, eller hvor der er planer om det inden for nær fremtid.

– Hvis man vil søge varmepumpepuljen, skal man bo et sted, hvor der ikke i forvejen er lagt ud til fjernvarme eller planer om det. Det kan variere fra den ene grund til naboens, så man skal selv ind og tjekke, siger Palle Duemose, der er VE-godkendt autoriseret VVS-installatør hos Bedre Bad Helsinge – Duemose.

Fjernvarmeforholdene for ens område kan findes på kortet på Plandata.dk 

Billigere at skifte om sommeren
Varmepumpepuljen er en del af bygningspuljen, der i 2024 er sat til 315 millioner kroner, og heraf er det meningen, at omtrent 70 procent skal fordeles til varmepumpepuljen. Ifølge Palle Duemose kan der være mange gode grunde til at skifte til varmepumpe, og sommeren er en af dem.

– Der er mange, der glemmer varmeregningen om sommeren, men sommeren og det tidlige efterår er de bedste tidspunkter at installere en varmepumpe. Der kan være brug for at etablere en midlertidig energikilde til varme om vinteren under installationen. Det er koster både kroner og besvær, siger Palle Duemose og tilføjer: 

– Der er flere typer varmesystemer, der fungerer med en varmepumpe. For at sørge for at man får mest muligt ud af en ny varmepumpe, anbefaler jeg altid en gennemgang af hele boligen, så vi kan kortlægge, hvordan man bedst får den optimale udnyttelse af varmen og en sund varmeøkonomi.

 

Sådan søger du

Varmepumpepuljen kan søges via Energistyrelsens hjemmeside og følgende krav skal være opfyldt: 

  • Varmepumpen skal installeres på en selvejet helårsbolig.
  • Varmepumpen skal erstatte et oliefyr, gasfyr, elvarme eller biokedel – eksempelvis træpillefyr.
  • Boligen må ikke ligge i et område, hvor der i forvejen er fjernvarme eller planlagt fjernvarme. Info derom kan findes på kan ses på plandata.dk
  • Installation af varmepumpe må først ske efter ansøgning om tilskud.
  • Tilskud skal søges til enten en luft-til-vand-varmepumpe eller en væske til vand-varmepumpe – også kaldet jordvarme.
  • Installationen skal foretages af en VE-godkendt installatør

Bedre Bad & Bedre Energi er en landsdækkende kæde af VVS-installatører, der er eksperter i energiløsninger som fjernvarme, naturgas, pillefyr, varmepumpe, jordvarme, solvarme samt i generelle energiforbedringer og energibesparelser i boligen. Læs mere på:www.bedrebad.dk

Kilde: Bedre Bad - Bedre Energi